Proiectul organizării unei Zile naţionale a Gastronomiei şi Vinului românesc a fost iniţiat de către Nico Lontraş, Executive Chef Casa Timiş, de Cezar Ioan, publisher vinul.ro, alături de Cosmin Dragomir, publisher gastroart.ro şi aprobat prin lege în aprilie 2019.

La 7 iunie 2017, cu prilejul primului Congres de gastronomie şi vin, desfăşurat la Bucureşti, cei trei pomeniți mai sus  au propus un “Manifest pentru gastronomia şi vinurile din România”, argumentând că păstrarea tradiţiilor alimentare, valorificarea superioară a acestora (atât din perspectivă culturală, cât şi economică), trebuie să fie o prioritate naţională. “Declararea unei „Zile naţionale a gastronomiei şi vinului din România” care să fie liberă prin lege poate constitui prilej permanent pentru reconectarea la una dintre cele mai importante surse ale identităţii noastre naţionale şi pentru promovarea economiei şi turismului din ţara noastră”, au subliniat iniţiatorii manifestului.

În acest sens, un proiect legislativ a fost înregistrat la Senat, la 29 mai 2018, fiind semnat de 19 parlamentari.

La 18 octombrie 2018, s-a votat în unanimitate ca Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc să fie marcată în prima duminică din luna octombrie. Camera Deputaţilor a adoptat, la 27 martie 2019, proiectul care instituie Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc în prima duminică a lunii octombrie. (Legea nr. 79/2019, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis prin Decretul nr. 395 din 24 aprilie 2019.)

Primele două ediții ale Zilei Naționale a Gastronomiei  și Vinului s-au ținut, din cauza pandemiei, într-un mediu restrâns.

Cristina Timiş, antreprenoarea  Casei Timiş, divizia de turism a grupului Cris-Tim, care a organizat pentru al treilea an consecutiv Ziua Naţională a Gastronomiei şi Vinului Românesc, consideră că acest proiect are potenţial să devină un vector al brandului de ţară şi anume a vinului românesc.

Am participat la acest eveniment invitat ca deținător al premiului de excelență dobândit la prima ediție.

Premiile de excelență GastroArt 2020

Mircea Groza – cercetare gastronomică

Simona Lazăr – cercetare gastronomică

Mona Petre – cercetare gastronomică

Adi Hădean pentru proiectul Solidar Social

Casa Timiș – pentru evenimentul dedicat Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinurilor din România

Convivium Transilvania (Criț) – ospitalitate

Paninaro – încurajarea producătorilor locali

Revino Cheese & Wine – încurajarea producătorilor locali

Anika – restaurant recent deschis

Pentru mine Casa Timiş, un domeniu de 160 de hectare la 80 de km de Bucureşti (Chiţorani – jud. Prahova), o emblemă a ecoturismului din România, a fost una dintre cele mai plăcute surprize privind locurile din România unde, întradevăr, se poate face turism adevărat, turism la nivel internațional.

Vă dau doar câteva cifre: 20 de hectare de amenajări pentru turism, 2 hectare de parcări, 20 de kilometri de alei pavate printre vii, microbuz și mașinuțe electrice dar și standuri cu biciclete, toate la dispoziția turiștilor pentru plimbări și tururi organizate cu prezentarea domeniului Casa Timiș.

Casa Timiş este un conac din 1925, care a renăscut din 2018 în urma investiţiilor consistente făcute de familia Timiş, fondatorii grupului Cris-Tim, una dintre cele mai puternice afaceri antreprenoriale din România, ce estimează o cifră de afaceri de peste 850 de milioane de lei pentru anul curent. Pe lângă conac, resortul mai include un boutique-hotel de cinci stele, 16 bungalow-uri de lux, trei restaurante şi spaţii dedicate pentru evenimente.

Trebuie să remarc în mod deosebit profesionalismul și amabilitatea întregului personal, nu puțin, care te face să te simți într-o altă lume!

Casa Timiș este dovada că și în România se poate face turism la cel mai înalt nivel. Modelul există, haideți să încercăm să aplicăm peste tot acest model. Depinde doar de noi.

Județul Sălaj are deja o tradiție importantă în producția de vin și șampanie, cu realizări deosebite în ultimii ani – participări la concursuri și obținerea de medalii valoroase. Amintesc aici podgoriile Silvania, Crama Carastelec, Fort Silvan Camăr, podgoria Vinastia Nușfalău (Dumitru Blaga).

Poate ar trebui să vorbim mai mult despre toate acestea pentru că merită.