Festivalului Ivan Patzaichin

Cea de a doua ediție a conferinței naționale a PGL pune pe agenda publică importanța actului culinar ca formator de cultură, păstrător de tradiție, adaptabil și ancorat în contemporaneitate, liant intercultural și generator de bunăstare.
Pe parcursul a două zile, 6 și 7 septembrie 2024, la Tulcea, în contextul Festivalului Ivan Patzaichin (realizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, inițiatorul conceptului de PGL), s-a desfășurat o amplă manifestare dedicată consolidării Punctelor Gastronomice Locale (PGL) din România:
– 6 sept. 2024, 11:00 – 16:30 – Conferința națională a Punctelor Gastronomice Locale din România (ediția a II-a), la Satul Pescăresc (Cherhana)
– 7 sept. 2024, 10:00 – 22:00 – Târgul Ivan Patzaichin al Punctelor Gastronomice Locale, cu vânzare, pe Faleza Ivan Patzaichin din Tulcea.

Peste 15 PGL-uri au adus mai aproape de comunitatea locală și de vizitatorii târgului – bucătăria tradițională cu produse naturale și ingrediente sănătoase, preparate după rețete tradiționale sau de familie.

Cea de a doua ediție a conferinței naționale a PGL, organizată sub înaltul patronaj al CNR UNESCO, pune pe agenda publică importanța actului culinar ca formator de cultură, păstrător de tradiție, adaptabil și ancorat în contemporaneitate, liant intercultural și generator de bunăstare.
Participanții la conferință, reprezentanți ai autorităților locale și centrale, cu atribuții în activitatea sau/și înființarea PGL; PGL existente și cei ce doresc să înființeze PGL noi; experți în gastronomie (inclusiv gastronomie tradițională și rurală), lideri de opinie, operatori de turism, cercetători și practicieni în istorie socială, dezvoltare locală, turism, construcție comunitară și consolidare de rețele, reprezentanți ai presei și influencer online ai avut partea de 3 zile de festival și experiențe inedite.

Reprezentând Țara Silvaniei, Ana Maria de la Punctul Gastronomic Local DecumAna din Moigrad-Porolissum, a fost prezentă la eveniment, unde pe lângă prezentarea specificului din această zonă, unde bucătăria romană este foarte vastă, inedită și plină de rețete deosebite a stabilit legături și schimburi de experiență cu alte PGL-uri din țară.

Cele două evenimente au fost organizate de AIPM 23 și Asociația Gastro Local, și au loc sub egida festivalului Ivan Patzaichin, organizat de AIPM 23, împreună cu CJ Tulcea și Primăria Tulcea, cu sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, al Organizației de Management al Destinației la nivelul municipiului Tulcea și al Complexului Național Muzeal Astra Sibiu.