Prima ediție a Conferinței Naționale a Punctelor Gastronomice Locale din România, a avut loc în stațiunea turistică comuna Vama Buzăului din județul Brașov, între 21-22 octombrie 2023. Țara Silvaniei a fost prezentă la acest eveniment, de unde ne-am întors cu informații legate de punctele gastronomice locale.
Le mulțumim organizatorilor, Asociația Gastro Local pentru invitație și pentru informațiile pe care le-au împărtășit celor prezenți.
Punctul Gastronomic Local poate fi definit ca un concept ce răspunde cerinţelor crescânde în România, privind înființarea unor unităţi de alimentaţie publică de tip familial (gospodărie ţărănească), care să ofere produse şi preparate alimentare specifice diverselor zone geografice ale României, cu respectarea normelor şi condiţiilor de igienă, astfel încât sănătatea şi integritatea consumatorului să nu fie puse în pericol.
Punctele Gastronomice Locale unde turiștii pot mânca preparate specifice zonelor geografice pe care le vizitează, în condiţiile respectării unor norme şi condiţii de igienă reglemetate, au luat amploare după pandemia de Covid-19, arată o analiză Economica pe baza datelor oferite de către Autoritatea Național Sanitar Veterinară (ANSVSA).
În momentul de față există 241 astfel de puncte gastronomice pe întreg teritoriul României, față de 16 în 2018 și 47 în 2019, înainte de pandemie.
Potrivit ANSVSA, punctele gastronomice pot servi doar preparate specifice zonei în care funcționează și au un meniu restrâns (cel mult două feluri de ciorbe sau supe, două feluri principale și eventual două feluri de desert), pe care îl prepară exclusiv membrii familiei.
De asemenea, metodele de preparare ale meniului vor fi pe cât posibil tradiţionale, respectându-se condiţiile de igienă în momentul preparării. Meniul va fi obligatoriu preparat și oferit pentru consum în decursul aceleiași zile.
Materiile prime din care se prepară alimentele trebuie să provină numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor,. De preferat, familiile care dețin puncte gastronomice ar trebui să se aprovizioneze cu produse autohtone, specifice zonei în care îşi desfăşoară activitatea.
De altfel, cei care operează aceste puncte gastronomice locale trebuie să se constituie într-o formă de organizare juridică de tipul: Asociație Familială, Persoană Fizică Autorizată sau Societate Comercială și să aibă document de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.