Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău vă invită să participați la Noaptea Europeană a Muzeelor 2023. Anul acesta, evenimentul este sărbătorit în toată Europa, în data de 13 mai. Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău dedică evenimentului două zile de activități, în 13 și 14 mai 2023.

Ateliere pentru cei mici, concursuri, concert și vizitare gratuită  –  este oferta muzeului nostru pentru a sărbători Noaptea Europeană a Muzeelor, ediția din 2023.

În 13 mai, împreună cu prietenii muzeului, propunem publicului o serie de activități și ateliere interesante. Astfel, între orele 15,00-19,00, colegii noștri din muzeu îi așteaptă pe cei mici, împreună cu părinți și bunici, să participe la ateliere creative: ”Gândăcei și fluturași”, ”Experimentând arta”,  ”Zalăul în imagini suprapuse”, ”Podoabe din mărgeluțe pentru fete drăguțe” (cu participarea meșterului popular Florica Gancea) și să rezolve puzzle-ul  ”Din moda vremurilor”.

Ni se alătură prietenii noștri  de la Biblioteca Județeana ”Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj cu ateliere de creație, atelier de lectură în aer liber, jocuri de cultură generală, Casa Municipală de Cultura Zalău cu atelierul de dans ”Dansăm ca acum 100 de ani!”, Palatul Copiilor Zalău cu atelierul ”Povestea științei” și  Țara Silvaniei – Asociație de Dezvoltare Intercomunitară cu jocul interactiv  ”Descoperă Țara Silvaniei”.

Un atelier special propus pentru acest eveniment este cel dedicat tehnicilor de ars ceramică, ”Lut și foc!”, programat între orele 19,00 – 22,00.

Tot sâmbătă, 13 mai, de la ora 20,00, vă invităm la concertul  susținut de formația  Non-Stop, care ne va încânta cu cover-uri ale pieselor pe care le fredonăm cu toții.

Pentru prima dată, propunem celor interesați vizite ghidate în Clădirea Transilvania și la  Cazarma General I. Dragalina (actualmente sediul Consiliului Județean Sălaj), între orele 19,00 – 22,00. Oferta de vizitare a celor două obiective de patrimoniu se înscrie în seria acțiunilor dedicate celebrării celor 550 de ani de tradiție urbană a Zalăului.

Și așa cum se întâmplă de Noaptea Europeană a Muzeelor, oferta noastră include deja tradiționala vizitare gratuită a muzeului. Astfel, vizitatorii vor avea acces liber în expoziția de bază,  începând cu ora 19,00, până la miezul nopții (ultima intrare este la ora 23,30). În cadrul aceluiași tur gratuit, publicul va putea descoperi aspecte privind istoria economică a orașului nostru, vizitând expoziția temporară  ”Din tradiția urbană a Zalăului. Breslele”.

Duminică, 14 mai 2023, ne revedem cu cei mici, în curtea muzeului, între orele 14,00-18,00, să refacem istoria Zalăului în imagini (puzzle), să confecționăm gândăcei și fluturași, să experimentăm arta prin diferite tehnici,  să ne realizăm împreună stema Zalăului în cadrul unui atelier de linogravură, dar și să călătorim în trecutul mai îndepărtat,  învățând SENET, unul dintre jocurile Egiptului antic.

Tot duminică vă provocăm să intrați în competiție, pentru că am programat un concurs  pentru familii – ”Prin muzeu, căutând comori” (între orele 14,00-16,00), un concurs cu cinci probe ”Ager și îndemânatic!” (între orele 15,00-17,00), dar și antrenamente de tras cu arcul – (între orele 17,00-18,00).

Nu vă rămâne decât să notați în calendar și să rezervați zilele de 13 și 14 mai  pentru Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Pentru că vă așteptăm la Noaptea Europeană a Muzeelor  –  ediția 2023!

Informații de Background:

Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 19-a ediție. Muzee din zeci de țări europene, și nu numai, își aprind luminile și își deschid porțile în aceeași noapte.

În Romania, evenimentul este organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO). Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, instituție subordonată Consiliului Județean Sălaj, face parte din Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

Ediția din acest an este una specială, prima din istorie la care participăm împreună cu muzeele din Republica Moldova. Deschidem astfel o linie de colaborare pentru a ne promova împreună și pentru a ne prezenta în fața publicului prin evenimente, expoziții și proiecte. Geografia programului se extinde până în Chișinău și în diverse raioane ale Republicii Moldova.

Dr. Corina Bejinariu,

manager

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *